A fejfájás fülakupunktúrás kezelése

kutya

Az utóbbi hetekben  – talán az időjárási frontoknak köszönhetően is- többen kerestek fel fejfájós tünetekkel. Amellett, hogy a fülakupunktúra nagyon gyorsan és látványosan tudja eltüntetni a fejfájós panaszokat;  a terápia célja nemcsak a tünetek enyhítése, hanem legalább ugyanilyen fontos megkeresni a fejfájás okát is.

Tartós eredményt, csak az okok megszüntetésével lehet elérni. A megfelelő orvosi (neurológiai) kivizsgálás minden esetben szükséges, azonban nagyon gyakran a fejfájás “kézzel fogható oka” nem derül ki.

Milyen okai lehetnek a gyakori fejfájásnak?

  • nincs elegendő folyadékbevitel: a dehidráció a fejfájás egyik fő kiváltó oka! Fontos a bőséges VÍZ fogyasztás!
  • az étkezések kihagyása: a vércukorszint hirtelen leesése miatt okozhat fejfájást. (Ugyanezen elv alapján a túlzott cukorfogyasztás is ártalmas lehet.)
  • vérnyomásproblémák (magas vagy alacsony)
  • frontérzékenység: a légnyomásban és a levegő nedvességtartalmában bekövetkező változások (főleg melegfront esetén) megváltoztatják bizonyos kémiai anyagok termelését az agyban
  • fáradtság, kialvatlanság
  • és nem utolsósorban a stressz; azaz érdemes megvizsgálni, hogy mi az, ami miatt “fáj  a fejünk”

Az életvezetési tanácsadás keretein belül rövid idő alatt ki szokott derülni az utolsó lehetséges ok, amelynek kezelésére többféle út kínálkozik: a feltáró és segítő beszélgetésektől kezdve az autogén tréningen (egyfajta irányított relaxáció) át egészen az alternatív megoldásokig (pl. Érzelmi Felszabadító Technika) mindegyik módszer hozzájárulhat a feszültségek valamint a fennálló félelmek és hiedelmek csökkentéséhez.

polar_bear_penguinA saját testünkről és gondolatainkról való tudatosság mindig hozzájárul a gyógyulás folyamatához, így érdemes lehet akár fejfájás-naplót is vezetnünk, hogy azonosítani tudjuk a kiváltó okokat és “nyomógombokat”. Különösen makacs és visszatérő fejfájás esetén szükség lehet az étrend megváltoztatására is.  (Egyes ételek fejfájást válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Ilyenek például az érlelt sajtok, a csoki, a diófélék, a jégkrém, a nátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek, a tartósított húsfélék és a citrusfélék.)

A hagyományos kínai orvoslás a nyugati orvosláshoz hasonlóan többféle fejfájás-típust különböztet meg, azonban -elsősorban a fájdalom kiindulópontja alapján-, különböző szervekhez kapcsolódó fejfájásokat különít el. Ettől függően állapítja meg a személyre szabott pontkombinációt a fülön.

  • Ha a fejtető és a szemüreg fáj: a fejfájás MÁJ eredetű, így a kezelendő pontok egyike biztos, hogy a máj lesz.
  • Ha a homlok tájékán fáj a fej: akkor TÜDŐ vagy GYOMOR eredetű a fejfájás (egyéni exploráció és tünetek alapján pontosítva)
  • Ha oldalt fáj a fej, vagy csak féloldalt: akkor az EPEHÓLYAG a fő “bűnös”
  • Ha tarkótáji a fájdalom, akkor HÚGYHÓLYAG eredetű a probléma.

A fejfájás szervi okozóján túl, vannak bizonyos pontok a fülön, melyek stimulálásával megdöbbentő eredményeket lehet produkálni. A Shen-men (“nyugipont”), a Vegetatív idegrendszer szimpatikus pontja, a Csodapont és a Fej-mesterpont hetekre képes feledtetni a fejfájásra hajlamos klienseknél a fejfájás fogalmát.

Az alábbi visszajelzés az egyetemista Lindától származik, aki 4 alkalommal járt nálam:

“Heti többszöri alkalommal is migréntől szenvedtem, amikor felkerestem Nórát. Elegem volt már az iszonyú fájdalomból, amelyek sokszor a hányásig fajultak. Már a 2. fülakupunktúrás kezelés után búcsút inthettem a  fejfájásomnak. Nagyon tetszett, hogy nemcsak pici tűket kaptam a fülembe, hanem olyan technikákkal is gazdagabb lettem, amivel saját magamon tudok segíteni. Úgy érzem, hogy komplett kezelést kaptam, nagyon barátságos környezetben. Köszönöm!”