A hagyományos kínai orvoslásról dióhéjban

akupunkturas-pontok_2_

Ahhoz, hogy jobban megérthessük, hogyan is hat a fülakupunktúra a testi és a mentális folyamatainkra, lényeges, hogy tisztában legyünk a Hagyományos Kínai Orvoslás (továbbiakban HKO) alapfogalmaival.

A Qi (ejtsd: csí) testünk láthatatlan energiacsatornáiban (a meridiánokban) keringő életenergia, amelynek szabad áramlása és harmonikus eloszlása a jó egészség feltétele.

A HKO-ban ezeket az energiacsatornákat gyakran hasonlítják egy folyóhoz, ami, ha nyugodtan, akadálytalanul halad az útján, akkor minden rendben van. Ha azonban ha egy nagyobb akadály (pl. egy óriási hódvár J) eltorlaszolja a11785 folyó áramlását, akkor az egyensúly és az áramlás felborul. Az akadály egyik oldalán a „folyóban” kevés lesz a „víz” (azaz alulműködés lép fel, yin állapot); a másik oldalon pedig pangani fog a „víz” (túlműködés, azaz yang állapot jelentkezik). A legfontosabb különbség a nyugati orvoslás és a HKO között, hogy az utóbbi nemcsak a tünetekre és az egyoldalú alul-vagy túlműködésre koncentrál, hanem az egyensúly helyreállítását teszi lehetővé. Nem a vizet kezdi el hordani az áradó folyórészből az apadó folyószakaszhoz, hanem eltávolítja a „hódvárat” a folyóból.

Ha a testi-érzelmi-szellemi egyensúly egységének (amely a környezettel szerves egységet alkot) bármelyik tényezőjénél zavar keletkezik, akkor borul az (yin-yang) egyensúly és a csí szabad áramlása; és megjelennek az első tünetek…

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*