Egy februári párkapcsolati tanácsadás margójára…

12715274_1502200700088756_3929081039214588604_n

Szeretek párkapcsolati tanácsadást tartani….szeretem, amikor elindítunk egy lavinát, és 2 ember újra tud együtt nevetni hosszú évek után; szeretem látni azt a pillanatot az egyik házastárs szemében, hogy megtalálta újra a térképet a másik szívéhez, és szeretem, amikor következő alkalommal már két, egymáshoz közelebb lévő ember érkezik hozzám, mint legelső alkalommal.

Vannak, azonban olyan párterápiás ülések, amik nem mindig végződnek nagy happy end-del. Van abban valami mély szomorúság, amikor az első 15 percben nyilvánvalóvá válik számomra, hogy két emberben csupán annyi a közös vonás, hogy egy napon kötöttek házasságot; vagy ugyanaz a cím áll a lakcímkártyájukon; és természetesen ilyen esetben is meg kell tenni mindent a kapcsolat javítása érdekében, ha ez a terápiás cél.

Bizonyos párterapeuták szerint, ha a problémák már a kapcsolat kezdetétől nagyon intenzíven jelen vannak; akkor inkább összeillési (kompatibilitási) problémák vannak a háttérben; míg ha egy kezdetben jól működő párkapcsolatnál 5-10-15 év után jelentkeznek a problémák, akkor inkább a kapcsolat dinamikájában (pl. ellaposodás) keresendő a hiba.

jacob-bella-jabella-blend1-600x605Talán a felgyorsult és felszínes világ, talán az önismeret hiánya vagy a szerelem vaksága okozza, hogy egyre több párnál jelentkezik az összeillőség hiánya. Az utóbbi időben egyre több példa volt rá, hogy nem a kapcsolat javítását jelölték meg a párok terápiás célnak, hanem a tisztánlátást; elsősorban „se veled- se nélküled” típusú párkapcsolatoknál. Mit lehet tenni ilyen esetben? Ha a pár szenved a folyamatos ütközésektől és veszekedésektől, gyakorlatilag a „kezdetek” óta, akkor lehetőség van rá összeillőségi tesztekkel és az egyéni igények kibontásával segíteni őket, hogy jobban tudjanak dönteni. Akarnak-e összecsiszolódni, fontos-e annyira a másik fél, hogy ő igényeit képes legyen előtérbe helyezni a sajátjaival szemben; vagy nem? (Néhány évvel ezelőtt hajlamos voltam sikertelennek tekinteni azt a párkapcsolati tanácsadást, amikor már az első- 3 órás- ülés végére világossá vált a felek számára- az egyéni igények felderítéséből -, hogy a kapcsolat megmentése meghaladja az erőforrásaikat. Ma már ajándéknak tekintem, ha mindez egy fiatal párkapcsolatban derül ki, és nem 15-20 évet vesz el az életükből…)

 

A legegyszerűbb összeillőségi gyorsteszt csupán pár kérdésből áll:

  • Szeretnél tőle gyereket?
  • Szeretnéd, ha a gyereked olyan lenne, mint ő?
  • Szeretnél olyanná válni, mint a párod?
  • Vele töltenéd az életedet akkor is, ha semmiben nem változna, és olyan maradna, mint most?

A kapcsolatot akkor érdemes tartóssá tenni, ha mindegyik kérdésre IGEN a válasz, egyéb esetben az eredmény elgondolkodtató, és (valamilyen irányú) változást tesz szükségessé.

Az igazi prevenció a párválasztással kezdődik….

 

 

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*