Fülakupunktúrás tapasztalataim

Depresszio

11 év pszichológusi tevékenységem során volt alkalmam testközelben is megfigyelni a fülakupunktúra nélküli és az azzal kombinált pszichológiai tanácsadás közti különbségeket.
A fülakupunktúrával kombinált kezelés vitathatatlan előnye a kliens számára, hogy:
– nagyon rövid időn belül csökkenti a stresszt és a nyugtalanságot (megszűnik az „üres tűz” állapota), beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait
– a gondolatok letisztulását teszi lehetővé, így jobban láthatóvá válik a cél, és nő a motiváció a gyógyulásra/változtatásra
– természetesen, így kevesebb esetben van szükség biológiai terápiára (pl. szorongásoldók, antidepresszánsok, nyugtatók)
– javítja az alvás minőségét
lepkes

– hangulatjavító hatású (lásd: a korábbi írt pontok stimulásánál)
– mivel nagyon hamar az eredetinél kedvezőbb testi-pszichés állapotot hoz létre, a kliens tudatosabban tud a problémájával dolgozni, figyelmét már nem kizárólag az aktuális panaszaira irányítja
– lerövidíti a gyógyulást (idő és költséghatékony)
– mintegy mellékhatásként, a pszichés problémák mellett az esetleges fizikai panaszokra is jótékony hatású

Esettanulmányok dióhéjban:

– 34 éves férfi visszatérő rémálmok miatt keresett fel, amelyek miatt nappal is állandóan fáradtnak, kialvatlannak érezte magát. Egy éjszakán belül kb. 2-3 nagyon nyomasztó álom jelentkezett, melyekre a kliens a legnagyobb részletességgel (szagok, tapintás, stb.) emlékezett, és nappal is bevillantak ezek az emlékképek. A terápiás beszélgetés mellett 2 alkalom után teljesen megszűntek a rémálmai, hangulata már az első kezelés után észrevehetően javult.
– 28 éves lány depressziós tünetei miatt jelentkezett a rendelésemen, a Beck Depresszió Kérdőív középsúlyos depressziót jelzett. A tünetek és okok feltátása mellett már az első alkalommal fülakupunktúrás kezelésben is részesült. A második ülés elején SOKKAL JOBB hangulatról számolt be, a gyógyulásra motiváltabb, beszédesebb és „hozzáférhetőbb” lett. A terápiás munka természetesen továbbra is folytatódik, azonban nagyon nem mindegy, hogy honnan indulunk, és milyen gyorsan tapasztalhatóak a javulás első jelei….
– 73 éves (20 éve antidepresszánst és nyugtatót is szedő) magas beosztású férfi keresett fel, szerette volna kipróbálni a fülakupunktúrás kezelést. Többször megpróbálta már „letenni” az antidepresszánst és a nyugtatót, eddig sikertelenül. Az első kezelés után annyira nyugodtnak érezte magát, hogy sikeresen el tudta hagyni a gyógyszereit. ( Mindez azért is lehetséges, mert a fülakupunktúra NADA-pontjai – lásd korábbi postban- mindenfajta szerfüggő szenvedélybetegség, tehát gyógyszerfüggőség megszüntetésére is kiválóak). Ez fél éve történt, és a kliens köszöni szépen jól van- gyógyszerek nélkül.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*