Lépések a termékenység felé- A hőmérőzés esszenciája

homerozes (1)

 

Termékenységi praxisomban egyetlen egy olyan módszer van, ami általános ellenállást szokott kiváltani a klienseim között, ez pedig nem más, mint a hőmérőzés. Saját hosszú és rögös teherbeesési utammal a hátam mögött abszolút meg tudom érteni ezt az ellenállást. Tisztán emlékszem, mikor 2005-ben a Boglárkerék utcai Családtervező Központban kissé feszengve ültünk egy idősebb védőnő társaságában, aki a hőmérőzés rejtelmeit magyarázta nekünk. Lelkesedése rám is átragadt, és néhány hónapig izgatottan vezettem a hőgörbémet; a lényegét azonban akkor még nem értettem. Saját lelkesedésem a hőmérőzés iránt rövid úton elpárolgott; mígnem 4 évvel később – megjárva a poklot- a hagyományos kínai orvoslás tanaiból próbáltam megoldást találni, és ismét a hőmérőzés fontosságába botlottam. A hőmérőzés esszenciája ekkor tudatosult bennem először, amely nem más, mint a saját testük üzeneteinek megértése, olvasás a sorok között.

Hiába minden termékenységi praktika, ha a saját testünk nyelvét nem tudjuk olvasni és megérteni; s mindebben óriási segítség a hőmérőzés.

A hagyományos kínai orvoslás egyik nagy erőssége, hogy a külső történések /érzések alapján észreveszi, hogy mi zajlik a szervezeten belül.  A hőmérőzés jelentősége messze túlmutat az ovuláció időpontjának megállapításán és a termékeny időszak meghatározásán. A hőgörbe mintázata alapján számos olyan zavar és jelzés valószínűsíthető, amely szorosan összefügg a termékenységi probléma okával; s ennek ismeretében a kezelés is letisztultabbá válik. Ennek értelmébe a hagyományos kínai orvoslás szerint más kezelést igényel, ha a ciklus első fele túl rövid (9-10 napnál rövidebb), és más kezelést, ha túl hosszú (14 napnál több); függetlenül attól, hogy van-e ovuláció. A szakértő számára a hőgörbe egy térkép, amely megmutatja, hogy az egyes meridiánok milyen állapotban vannak; s milyen lépések szükségesek a szervezet újra egyensúlyba kerüléséhez.

Miért érdemes hőgörbét vezetni termékenységi problémák esetén?

  • megtanít olvasni a saját testünk jelzéseiből (azaz, sokkal tudatosabbá válunk az egyes testi jelzésekről, így könnyedén „bejósolhatóvá” válik az ovuláció, és a termékeny időszakunk)
  • világosan megmutatja számunkra, hogy van-e ovuláció, illetve a ciklus melyik napján van (kritériuma a szakirodalom szerint: amikor a hőmérséklet minimum 2 tized fokkal magasabb lesz, mint a megelőző 6 napban, és minimum 3 napig emelkedett is marad, akkor valószínűsíthető az ovuláció. Azonban ahány nő, annyiféle görbe, és a kivétel itt is erősítheti ezt a szabályt.)
  • szakértő segítségével a termékenységi problémánk okához és megoldásához is közelebb kerülhetünk a görbe segítségével.

 

Hogyan érdemes hőgörbét vezetni?1186136654.57

Bár különféle online görbevezetők léteznek,(pl. ciklus.hu, fertilityfriend.com, www.urbia.de) a célra tökéletesen megfelel egy egyszerű kockás füzet is :-). A vízszintes tengelyen a ciklus napjai helyezkednek el, kezdve a menstruáció első napjával, ami a ciklus első napjának felel meg. A függőleges tengelyen az ébredési hőmérséklet van fokról-fokra feltüntetve. A feladat azon túl, hogy az adott ciklusnapon jegyezzük fel az ébredési hőmérsékletet; hogy minél több testi-pszichés jelzéssel (pl. hasfájás, mellfeszülés, hüvelyváladék típusa, fejfájás, libidónövekedés, hangulatingadozás, stb.) egészítsük ki az adott ciklusnap „történéseit”.

 

Melyek a legfontosabb szabályok, amiket célszerű betartani?

  • ugyanabban az időben célszerű ébredési hőmérsékletet mérni (szájban/hüvelyben, digitális hőmérővel)
  • lehetőség szerint minimum 3 órával mérés előtt ne kelj fel az ágyból
  • a túl kevés / túl sok alvás, illetve betegség bezavarhat, így ezt érdemes feltüntetni a hőgörbén

 

Legfontosabb üzenetem: A hőgörbe vezetése óriási jelentőségű a saját szervezeted működésének megfigyelésére és megismerésére; semmiképpen nem egy további nyűg, amely az együttlétek spontaneitását és örömét hivatott megmérgezni!

Megjelent a Hello Baby magazin 2015. szeptemberi számában.