Mitől működik jól a házasság?- A női és a férfi alapigényekről

papagájok

Van az életben jó néhány dolog, amiről elmondható, hogy „egyszerű az egyszerűeknek, bonyolult a bonyolultaknak” (pl. Istenhit, gyereknevelés, főzés, stb.). Ez a megállapítás a párkapcsolatról is elmondható.

Szívem szerint a legkülönbözőbb párkapcsolati problémákkal érkező klienseimnek (pl. érzelmi eltávolodás, megcsalás, visszatérő veszekedések, stb.) ugyanazt a tanácsot adnám: „Soha ne magadra figyelj, hanem a társadra! Szeresd jobban, és a probléma megoldódik!” A legtöbb kliensem azonban nem az egyszerűen gondolkodók közé tartozik, és többek között olyan válaszokat vár tőlem, hogy:

 • hol vannak a gyenge pontok az ő rendszerükben?
 • kinek, melyik területen kellene fejlődnie?
 • hogyan tudnak ezeken változtatni?
 • mit és hogyan érdemes másképpen csinálniuk?
 • melyek azok a „minimum változtatások”, amik elindítják egy kapcsolatban a pozitív változásokat?
 • hogyan kell valakit jobban szeretni?

Létezik a közgazdaságtanban egy képlet, amelyet számos életterületre ráhúzhatunk: a Pareto-elv kimondja, hogy erőfeszítéseink 20%-a okozza az eredményeink 80%-át. Így működik ez a párkapcsolatban is. Ha sikerül arra a nagyon fontos 20%-ra összpontosítanunk, akkor a dolog működni fog.

szivekEz a titokzatos 20% már a házassági tanácsadás első ülésén kiderül. Feltérképezzük az egyéni igényeket, ami kivétel nélkül mindig tartogat meglepetéseket, még 30 év együttélés után is. Olyan ez, mint egy térkép a másik szívéhez. Mindig, minden esetben egyéni, és óriási jelentősége van. Az egyes feleknek nincs más dolga ezután (számos egyéb házi feladat mellett :-)) mint a társa igényeit szem előtt tartani.

Léteznek azonban férfi és női alapigények is, amelyek nagyrészt általánosíthatóak. A saját egyéni igények feltérképezése mellett érdemes ezekre is odafigyelni; azonban az egyéni igények között mindig megtalálhatóak ezek burkolt vagy nyílt formában.

Melyek a női alapigények egy párkapcsolatban?

 • Intimitás (formái: beszélgetés, intellektuális közelség, közös élmények, testi közelség, érzelmek megosztása, ajándékozás, romantika, stb.)

Az intimitás nem más, mint az egymásra fókuszálás, a külvilág kizárásával. Amikor a pár moziba megy vagy egy filmet néz együtt otthon; az nem tartozik bele az intimitás kategóriába; ahogy az sem, ha egy házaspár a gyermekei jelenlétében beszélgetni próbál. Ha az intimitás igény ki van elégítve, a nő azt érzi, hogy a társa megérti, és odafigyel rá. Nagyon-nagyon fontos terület!

 

 • Érzelmi biztonság

Ahhoz, hogy a nő jól tudjon funkcionálni egy párkapcsolatban meg kell, hogy élje az érzelmi biztonság élményét. Ha azt éli meg, hogy a párja hűséges hozzá, minden körülmények között számíthat rá, valamint elkötelezett a családja iránt; akkor biztonságban fogja érezni magát. Ha a nő nem érzi magát biztonságban magát érzelmileg, az az egész kapcsolatra rányomja a bélyegét. Az érzelmi biztonság messze felülmúlja az anyagi biztonság jelentőségét.

 • Megbecsülés

Minden nő nyílt vagy kimondatlan vágya, hogy a társa ne vegye természetesnek a családért tett erőfeszítéseket, hanem értékelje azt. A megbecsülés kategóriába tartozik az is, ha a férfi érdeklődik a párja életének eseményei iránt; és a fontos dolgokban kikéri a véleményét. Nincs szükség nagy szavakra, elegendő belegondolni, hogy mi történne, ha a nő nem végezné el a szokásos, napi feladatait…

 

Lássuk a férfi alapigényeket:

 • Tisztelet

A legtöbb nő nagy nevetésbe szokott kitörni, mikor megemlítenem az ülés keretei között, hogy a férfi azt a tekintet szeretné érezni magán, ahogy körülbelül egy félistenre szokás nézni. (Kivételek mindig vannak, de elég kevés J) A férfiak feltétel nélküli tiszteletet várnak el, a nők viszont csak akkor hajlandóak megadni ezt, ha a férfi ezt megérdemli. A kulcs a megelőlegezett tisztelet; és a férfi fel fog nőni hozzá; és a csillagokat is hajlandó lesz lehozni az égről. (Feltéve, ha a párválasztás jó volt; ez azonban egy külön téma.)

 • Támogatás

A férfi számára alapvető fontosságú, hogy a párja érdeklődjön, mellette álljon és támogassa a céljai eléréséért folytatott küzdelmekben. Ezek lehetnek nagy célok, de akár hobbyk is. Ha a nő, mint egy láthatatlan szurkolói segítség ott áll a párja mögött, akkor a férfi elégedett és hálás lesz.

 • Lojalitás

A férfi számára a házasság a csapatot és csapatmunkát jelenti, amelyben a tagok minden körülmények között kiállnak egymásért és kitartanak egymás mellett. Természetesen nem kell mindenben egyetérteni, de a kifelé egységes fellépés mélyen ajánlott. A férfiak különösen nehezen viselik a párkapcsolati problémák „kibeszélést” (pl. szülők, barátnők felé).

 

Házassági tanácsadóként a legfontosabb észrevételem, hogy nem érdemes megvárni azt a pillanatot, amikor már „ég a ház”, mert a problémák nagy része időben elcsípve jól korrigálható.

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*